LOADING...

 „Bitwa Regionów” – Konkurs Promujący Polskie Dziedzictwo Kulinarnie
2024-04-10

„Bitwa Regionów” – Konkurs Promujący Polskie Dziedzictwo Kulinarnie

W sercu polskiej wsi rozgrywa się wyjątkowe wydarzenie, które łączy tradycję, kulinarną pasję oraz promocję lokalnych produktów. „Bitwa Regionów” to ogólnopolski konkurs kulinarny, który skupia reprezentacje Kół Gospodyń Wiejskich w rywalizacji o tytuł najlepszej regionalnej potrawy. Organizowany przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa i pod patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, konkurs ma na celu promowanie bogactwa i różnorodności lokalnych tradycji kulinarnych oraz wspieranie działalności Kół Gospodyń Wiejskich.

Głównym celem konkursu jest podkreślenie znaczenia regionalnych potraw oraz wsparcie społeczności wiejskich w ich rozwoju. Skierowany do Kół Gospodyń Wiejskich oraz stowarzyszeń działających na rzecz promocji lokalnych tradycji, konkurs „Bitwa Regionów” angażuje uczestników w trzy etapy rywalizacji.

W pierwszym etapie, Komisja Kwalifikacyjna ocenia formularze zgłoszeniowe i tworzy listę rankingową. KGW z najwyższymi pozycjami przechodzą do wydarzeń regionalnych, gdzie prezentują swoje potrawy. Zwycięzcy z każdego wydarzenia przechodzą do półfinałów wojewódzkich, a stamtąd do finału ogólnopolskiego, który gromadzi 16 najlepszych drużyn.

Potrawy są oceniane pod względem kompozycji smakowej, aromatu, tekstury oraz prezentacji. Lokalne elementy dekoracyjne i estetyka podania również wpływają na ostateczną ocenę jury.

Nagrody w konkursie obejmują zarówno nagrody pieniężne, jak i nagrody dodatkowe, a wszystko to podkreśla znaczenie tradycji, lokalnych produktów oraz kulinarnego dziedzictwa Polski.

„Bitwa Regionów” wpisuje się w kampanię #KupujŚwiadomie, która zachęca do wspierania krajowych produktów oraz czytania etykiet. To także manifest dla promocji i zachęty do korzystania z lokalnych surowców i tradycji.

Konkurs „Bitwa Regionów” nie tylko przynosi radość i wzruszenie podczas wspólnej kulinarnej rywalizacji, ale także stanowi ukłon w stronę dziedzictwa kulinarnego Polski, który warto pielęgnować i podziwiać.

źródło: bitwaregionow.pl

Poprzedni Post

„Mała Pasja…” – Uniwersalna Przypowieść…

Następny Post

Uroczystość Zwiastowania NMP – Dzień…

post-bars